Onderzoek in Duitsland en Oostenrijk

 

Van maandag 21 tot en met zaterdag 26 november hebben onderzoekers Maaike van der Kloet, Ellen Klinkers en Linda Terpstra onderzoek gedaan in de archieven van de Bayerische Staatsbibliotheek in München, het Institut für Zeitgeschichte in München en het archief van het Studienwerk Deutschen in Ostasien (StuDeO) in Kreuth. Ook is een nabestaande geïnterviewd in Wenen (Oostenrijk). De archieven die zijn bekeken bestaan vooral uit dagboeken van Duitsers in de interneringskampen (zowel in Nederlands-Indië als in Brits-Indië).

Daarnaast zijn er veel dagboeken en memoires bewaard gebleven van Duitse echtgenotes die na 10 mei 1940 ook een onzekere en zware tijd tegemoet gingen. Voor sommigen gedwongen interneringen en voor anderen een transport naar Japan aan boord van de Asama Maru, een verblijf in Sarangan of een zwervend bestaan.

De dagboeken en memoires bieden de onderzoekers een bijzondere en zeer persoonlijke kijk op de levens van Duitsers in Nederlands-Indië.

Tegelijkertijd met het onderzoek is op de social mediakanalen van het NIMH een korte video geplaatst waarin nabestaanden in Duitsland en Oostenrijk om hulp bij het onderzoek wordt gevraagd (zie video bovenaan dit bericht).

Op de foto hieronder zijn Ellen en Linda aan het werk in het archief van StuDeO in Kreuth.